Menu

Laksa Penang

Bahan-Bahan


1kg Laksa Beras
6 ekor ikan sardin / kembong - bersihkan dan rebus
1/2 inci halia
5 ulas bwg merah
Sedikit belacan
4 s/b cili mesin - terpulang
3-4 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam, serbuk perasa
Air secukupnya

- ikan yg telah direbus td diasingkan isi dan tulangnya. tulang ikan jgn dibuang.
- mesin halus isi ikan, halia, bwg merah dan belacan bersama air.
- masukkan ke dlm periuk.
- mesin pula tulang ikan bersama air rebusannya hingga hancur dan tapis kedlm periuk td.
- hiris halus bunga kantan dan masukkan ke dlm periuk bersama asam keping dan cili mesin.
- masak hingga mendidih dan masuk garam, serbuk perasa dan daun kesum.
- bila rasa dh sesuai, angkat dan hidang panas2.

No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels