Menu

Gnocchi

Bahan-bahan
3 pound kentang russet
2 cawan tepung pelbagai guna
1 telur,besar
1 secubit garam
1/2 cawan minyak canola

Cara cara:

Rebus kentang keseluruhan sehingga ia lembut (kira-kira 45 minit). Sementara masih hangat, Kupas dan lenyekkan

didihkan air di dalam periuk besar. Sediakan ais 6 cawan dan 6 cawan air berhampiran air mendidih.
Taburkan semua lebih tepung, menggunakan semua tepung. Masukkan telur dan garam dengan baik dan kacau ketepung dan kentang, seperti membuat pasta biasa. Sebaik sahaja telur bercampur, menyatukan doh, uli perlahan-lahan sehingga berbentuk bulat. Uli perlahan-lahan lagi 4 minit sehingga lembut.

Potong doh sebesar 1 inchi dan bentukkan separa roll dengan menggunakan sudu. (Seperti buat kuih siput). Masukkan gnocchi yang sudah dibentuk dalam air mendidih dan masak sehingga ia terapung (kira-kira 1 minit). Sementara itu, Teruskan dengan baki doh.

Setelah gnocchi terapung ke atas air mendidih, masuukan gnocchi untuk mandian ais. Diteruskan sehingga semua telah disejukkan. Biar untuk beberapa minit dalam ais. Renjiskan dengan 1/2 cawan minyak canola dan simpan dalam peti sejuk sehingga 48 jam.

Esoknya, kita belajar buat kuah "homemade spagetty" yang boleh dimakan dengan gnochi..




No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels