Sup Daging Jernih
Sesetengah suri yang hidangkan sup daging, pasti tidak akan jernih. Mungkin penggunaan rempah serbuk yang banyak ataupun lebih suka sup yang jenis ala mamak. Saya pernah membuat kajian, bagaimana nak hasilkan sup yang jernih tapi sedap. Ini dinamakan... comsumme soup
Bahan-bahan :
1/2 kg daging ( mintak dengan penjual daging, nak daging kaca. Daging jenis ini lebih sedap dijadikan sup)
2 sup bunjut
2 btg kayu manis
5 ulas bunga cengkih
3 ulas bunga lawang
5 biji bawang kecil ( di mayang halus)
2 inci halia ( di slice)
daun bawang dan daun sup
batang saderi
lobak merah
miyak
garam dan perisa
Cara-cara :
- tumiskan masukkan kayu manis ,bawang merah dan halia yang telah dimayang. then , masukkan sup bunjut. tumis sampai naik bau
- masukkan daging. tumis daging sekali dengan tumisan tadi. jangan la sampai garing. biasa2. kl tak tumis daging dulu dengan bahan tumisan, sup akan jadi berkeladak. jika tumis dulu, daging akan mati dan belah dalam still moist jika dah masak.
- then masukkan air. rebus daging dengan api yang perlahan sehingga empuk dagingnya
- masukkan saderi, dan lobak yang di potong kiub
- jangan lupa rasa, kang tawar pulak supnya
- siap!!!
taburkan daun bawang and daun sup sekali
Sup Daging Jernih
Reviewed by Me and The 40's Age
on
November 17, 2014
Rating: 5
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment