Menu

Pulut Kuning Sedap

Bahan bahan:

1kg pulut
3 sudu serbuk kunyit adabi
1 keping asam keping
1kg santan
1 sudu besar Garam
2 sudu besar Gula
Daun pisang

Cara caranya adalah :

-rendam pulut bersama serbuk kunyit dan asam keping semalaman
-sediakan pengukus
-santan, garam dan gula di adun sekali. Kacau sehingga sebati. Biarkan
-kukus pulut yang telah direndam semalaman sehingga kembang sedikit ( 20 minit kurang lebih)
-bila dah nampak sudah kembang (atau senang, buka penutup kukus dan tepuk atas pulut. Kalau bunyi macam perut kembung, itu maknanya sudah ok. Dan ia tak melekat di tapak tangan)
-angkat dan masukkan dalam bekas besar.
-masukkan santan yang telah di adun garam dan gula tadi kedalam pulut yang sudah dikukus
-arong (kacau) sehingga santan tiada.
-bila dah ok, kukus kembali pulut (dalam kurang lebih 25 minit)
-buka tudung kukus dan lihat pulut. Jika sudah berkilat cantik, maknanya ia sudah masak.
-alaskan daun pisang kedalam bekas besar
-masukkan pulut kuning yang sudah siap tadi.
-tekan2 dan padatkan
-siap


No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels