BAHAN UNTUK INTI
- 200 gm daging kisar
- 2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu besar udang kering
- Sedikit daun bawang/sup di racik2 dan lada merah di potong serong
- Garam dan sedikit gula
- 2 cawan tepung gandum
- 3 1/2 cawan santan sederhana pekat
- 1 biji telur
- Pewarna kuning
- Sedikit garam
- Blend atau tumbuk bwng putih dan bwng merah sehingga lumat. Tumbuk udang kering sekadar hancur sedikit je.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bhn yg di tumbuk, masukkan rempah kari yg di bancuh dngn sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
- Masukkan daging kisar. Tambah sedikit air jika perlu dan masak hingga daging empuk.
- Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga sebati dan kering.
- Setelah siap...angkat dan ketepikan dulu.
- Pukul telur + garam.Masukkan tepung dan santan berselang-seli. Kacau hingga rata.
- Kalau berketul2, terpaksalah di tapis dahulu adunan ini. Titikkan sedikit pewarna.
- Saya gunakan blender je, lagi senang.
- Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
- Tuang adunan 3/4 penuh sahaja.
- Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun sup dan daun bwng.
- Tutup gunakan tutup periuk selama 4 minit atau sehingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment