Acar Timun Terengganu
Bahan-Bahan ;
1 biji timun (dipotong wages panjang 2 inchi)
5 ulas bawang merah -diblend
1 ulas bawang putih - di ketuk
1/2 inchi halia - diketuk
3 sudu cuka makan
3 sudu cili blend
1 biji bawang besar Holland - dipotong wages
1 biji tomato - dipotong wages
sedikit garam dan gula
minyak untuk menumis
500 ml air
Cara-caranya :
- tumis semua bahan yang di blend . Bawang dan cili. Masukkan halia dan bawang putih sekali
- bila sudah naik minyak, masukkan cuka dan kacau sebati
- masukkan timun yang telah dipotong dan kacau
- masukkan air dan tunggu sampai mendidih
- masukkan garam dan gula secukup rasa
- masukkan bawang Holland dan tomato dan tutup api
- jangan bimbang bila tengok timun masih lagi keras. Ia akan lembut bila terendam didalam kuah yang panas
- sedia untuk dihidang
Acar Timun Terengganu
Reviewed by Me and The 40's Age
on
September 10, 2013
Rating: 5
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment