Menu
Apam Lenggang
Bahan-bahan ( 10 biji kot )
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 sudu kecil yis
- 7-8 sudu besar gula
- 1 cawan air
- 1 cawan santan
- 1 biji telur - untuk mengelakkan melekat pada kuali, jika non stick pan takyah masukpun tak apa
Cara-cara
- campurkan semua bahan kecuali santan, gaul rata dan perap selama 2-3 jam
- masukkan santan dan gaul lagi
- panaskan kuali dan griskan minyak pada kuali, ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan seperti membuat kuih ketayap
- jika memakai non stick pan tak perlula gris minyak,
- tutup apam lenggang dgn tudung periuk, bakar dengan api perlahan lebih kurang 2- 3 minit, bila dah kekuningan bolehla di keluarkan dari kuali dan di lipat dua
- selamat mencuba
Apam Lenggang
Reviewed by
Me and The 40's Age
on
May 19, 2011
Rating:
5
No comments:
Post a Comment