Menu

Jala Emas @ Urat Emas

 

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 15 biji telur ayam kampung– ambil kuning sahaja (Tapis dgn kain)
  • 400g gula halus (kurangkan gula jika tak suka terlalu manis – 250g @ 300g)
  • 2-3 helai daun pandan
  • 4 cawan air
  • Daun pisang untuk dibuat corong

Cara-cara

  1. Tapis kuning telur dan pukul sedikit 
  2. Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air mendidih dan berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau pusing keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut.
  3. Angkat dan ’tos’kan.
  4. Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay atau garfu.
  5. Hidangkan
  6. p/s : Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas. 
  7. Nih corong dari daun pisang yg lela buat

No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels