Menu

Kuih Sangai


BAHAN-BAHANYA:-

1 peket tepung pulut
3 biji kelapa parut muda (putih)
4 sudu besar gula putih
Gula merah atau gula melaka secukup rasa.
Sedikit garam.

CARANYA:-


1 Gaulkan tepung, kelapa, gula dan garam

2. Bahagikan kepada 2 bahagian

Tekan bahagian 1 dalam loyang yang telah disapukan dengan butter/ minyak. Kemudian taburkan sedikit gula merah/ melaka.

3. Tuang bahagian 2 di atas gula tadi dan tekan sedikit supaya mampat. Bila potong nanti tak terlerai.

4. Bakar dalam oven 180°C hingga masak. Bahagian tepi kekuningan.

P/S- Kalau nak cantik gunakan loyang yang panjang.
 
koi dah banyak kali buat kuih ni. Setiap kali koi buat gerenti menjadi punyalah. Family koi suka kuih ni. Sukatan bahan di atas untuk sajian seisi keluarga. koi selalu buat separuh bancuhan jer.

No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels