Menu

Tonjet


Bahan-bahan :
  • 15 biji telur besar – diambil kuning sahaja
  • 1kg gula
  • Daun pandan – disimpul
  • 5 cawan air

Cara memasak :
  • Masak gula bersama daun pandan dalam air sehingga pekat sedikit. Angkat dan tapis.
  • Pukul kuning telur sehingga kembang. Uji dengan menitikkan sedikit telur ke dalam air gula panas yang masih di atas api. Jikalau telur itu tidak boleh dibentukkan, pukulnya lagi.
  • Ambil sesudu teh adunan telur tadi dan tuangkan dengan perlahan ke dalam air gula yang mendidih. Ia akan berbentuk bulat. Ulangi proses sehingga adunan telur habis.
  • Biarkan ia masak seketika di dalam air gula sebelum diangkat.
  • Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas.
  • Picit dengan tiga jari supaya ia berbentuk tiga segi dan bertonjet.


No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels