Bahan2:
1 ekor ikan anak kerisi
3 pokok daun kesum
3 - 4 keping asam gelugur
garam secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah
Bahan-bahan untuk dikisar :
10 tangkai lada kering
3 biji bawang putih
1 biji bawang merah besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
(kalau campur tempoyak, pergh lagi best)
Cara-caranya :
Campur bahan2 kisar dengan air secukupnya dan didihkan. Masukkan asam keping dan juga ikan. Bila ikan dah masak, tambah garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan daun kesum. Sesuaikan rasa, bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidangkan.
Cara-caranya :
Campur bahan2 kisar dengan air secukupnya dan didihkan. Masukkan asam keping dan juga ikan. Bila ikan dah masak, tambah garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan daun kesum. Sesuaikan rasa, bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidangkan.
bestnya, rasa macam nk balik terengganu nk suh mama masakkan singgang ni. yum yum
No comments:
Post a Comment