Pulut Kuning Cik Leha
Bahan-bahan:
1/2 kg beras pulut
1/2 kg santan pekat
3 sudu besar serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
-Basuh pulut sebaik mungkin. Dan rendam selama beberapa jam bersama serbuk kunyit dan asam gelugur.
-Bila pulut dah sebati dengan kunyit, toskan dan letakkan di dalam kukusan. Kalau takut pulut jatuh ke bawah, masukkan ke dalam loyang dan kukuskan sehingga naik wap.
-Santan hendaklah dibancuh dengan gula dan garam.
-Bila dah naik wap, angkat dan masukkan santan yang telah berperisa tadi. kacau sehingga sebati dengan pulut.
-Kukus kembali pulut tadi.
-Bila dah naik wap, tengok pulut. Cara untuk mengetahu pulut masak atau tidak, pulut akan berkilat dan kembang elok.
-Tepuk-tepuk di atas pulut, jika bunyi seperti perut kembung, ertinya dah masak.
-Angkat dan boleh dimakan dengan serunding, rendang atau kari...
Senangkan? Selamat mencuba!!!
Pulut Kuning Cik Leha
Reviewed by Me and The 40's Age
on
May 26, 2013
Rating: 5
Reviewed by Me and The 40's Age
on
May 26, 2013
Rating: 5
Subscribe to:
Post Comments (Atom)


No comments:
Post a Comment