Menu

Rendang Daging Saya


 Bahan-bahan :

1kg daging (lembu,rusa,kerbau...apap2 jenispun boleh)
1 kg santan
1 liter air

Untuk dikisar :
7 biji bawang merah
7 tangkai cili kering(yang dah di rebus)
2 biji cili padi
1 inci lengkuas

3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
2 sudu besar rempah kari
2 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
2 batang serai dititik
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya (paling senang. main campak-campak aje)

-potong daging ikut suka puan-puan. Kecil-kecil boleh, besar-besar boleh
-masukkan ke kuali 
-masukkan sekali bahan-bahan yang sudah di kisar halus
-masukkan daun kunyit, limau purut, serai 
-sedikit air asam jawa dan santan dan air
-adunkan dengan sedikit air rempah kari dan rempah gulai dan masukkan sekali dalam kuali
-letakkan di atas api yang sederhana besar.
-masak sampai empuk dagingnya.
-kalau nak berkuah, biarkan berkuah, kalau nak kering skit, biarkan sampai kering sikit
-hidangkan dengan nasi panas, pulut kuning atau lemang
-sedapnya!!!!



No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels