Menu

Sambal Hitam Pahang






Bahan-bahan
½ cawan belimbing buluh rebus
½  cawan cili padi
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek 
6 ulas bawang merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak


 Cara-caranya
-Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Kuantiti belimbing buluh terpulang masing2. 
-Belimbing rebus ni boleh disimpan dalam peti sejuk sebagai stok. Jadi bolehlah rebus banyak2 & simpan stok. 
-Belimbing hendaklah dicuci bersih.  Masukkan ke dalam periuk TANPA AIR dan renih dengan menggunakan api yang kecil. 
-Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut. 
-Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit.  Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.  
-Tumbuk cili padi sehingga halus. 
-Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis) 
-Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. 
-Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
-Panaskan minyak masak dalam kuali.
-Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. 
-Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak lama juga). 
-Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa.
-Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu). 
-Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang. 
-Atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau ketupat pulut.  

No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels