Bahan-bahan
½ cawan belimbing
buluh rebus
½ cawan cili
padi
2 cawan ikan bilis
yang telah dikopek
6 ulas bawang merah
[3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap
manis atau secukup rasa
garam & gula
secukup rasa
1 cawan minyak masak
Cara-caranya
-Sediakan
terlebih dahulu belimbing buluh. Kuantiti belimbing buluh terpulang
masing2.
-Belimbing
rebus ni boleh disimpan dalam peti sejuk sebagai stok. Jadi bolehlah rebus
banyak2 & simpan stok.
-Belimbing
hendaklah dicuci bersih. Masukkan ke dalam periuk TANPA AIR dan renih
dengan menggunakan api yang kecil.
-Biar
sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut.
-Selang
seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan
sehingga belimbing mengecut & jusnya betul kering dengan api yang kecil
sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.
-Tumbuk
cili padi sehingga halus.
-Tumbuk
3 ulas bawang merah sehingga lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis)
-Tumbuk
juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat.
-Tumbuk
belimbing buluh juga separa lumat.
-Panaskan
minyak masak dalam kuali.
-Tumiskan
bawang yang dihiris sehingga wangi.
-Masukkan
bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak
agak kering & garing (agak lama juga).
-Tambahkan
kicap manis, garam & gula secukup rasa.
-Biarkan
sambal kering sedikit (seperti serunding gitu).
-Bila
dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit
supaya minyak tos sebelum dihidang.
-Atau
boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan
dengan nasi putih atau ketupat pulut.


No comments:
Post a Comment