Bahan Bahan:
-1 ekor ikan rebus di buang tulang dan diracik-racik
-2-3 ekor sotong (jangan sotong kering pulak)
-1 biji bawang besar di potong wages
-1 biji cili besar di potong memanjang
-kulit rambai (di rebus empuk di ramas untuk di buang rasa pahitnya)
-Jambu Gajus (Jambu Golok orang terengganu panggil)(di rebus empuk di ramas untuk di buang rasa pahitnya)
-1 biji kelapa dan santan sederhana pekat
-Garam dan Gula secukup rasa
Cara-cara:
-masukkan kulit rambai,santan,ikan, sotong dan panaskan di atas api sederhana besar (kalau besar sangat nanti naik kepala santan, tak lawa kuahnya nanti)
-bila dah panas,masukkan cili n bawang
-biarkan mendidih sekejap tapi jangan biarkan macam tu saja. Pastikan sentiasa di kacau. Takut santan berketul
-akhirnya .... siap boleh makan dengan nasi panas, dengan sambal belacan.
Fuh, terangkat!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

No comments:
Post a Comment