
Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri- bersihkan
2 biji tomato- di potong wages
5 biji bendi
1 kuntum bunga kantan- dibelah
5 tangkai daun kesom
1 sudu kecil asam jawa- dibuatkan air
minyak masak
1 sudu makan petis (otak udang)
garam dan gula secukup rasa
bahan untuk diblend:
5 sudu cili giling
1 sudu kecil lada hitam
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 sudu makan kerisik
cara-caranya:
- tumiskan bahan yang diblend tadi sehingga naik minyak
- masukkan air asam jawa, garam, bunga kantan, daun kesom dan petis.
- apabila sudah mendidih, masukkan ikan, tomato, bendi dan tunggu sehingga mendidih sekali lagi
- sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment