Menu

Asam Pedas Nyonya




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGzJ1Uaig-s4jo0QXOxQfD5iYxH5DdC_Wp30zG95bOHf5M8vcQFsFCD2nINWYjSkwP0W7ysfBjCSOfrc_kVB_BBoruug-h9QuI7espa3TNqp2ZufXt7AUGod5fO4JX2o_M1wkIOw_QeGo/s400/IMG_1001.jpg

Bahan-bahan:

3 keping ikan tenggiri- bersihkan
2 biji tomato- di potong wages
5 biji bendi
1 kuntum bunga kantan- dibelah
5 tangkai daun kesom
1 sudu kecil asam jawa- dibuatkan air
minyak masak
1 sudu makan petis (otak udang)
garam dan gula secukup rasa

bahan untuk diblend:
5 sudu cili giling
1 sudu kecil lada hitam
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 sudu makan kerisik

cara-caranya:

- tumiskan bahan yang diblend tadi sehingga naik minyak
- masukkan air asam jawa, garam, bunga kantan, daun kesom dan petis.
- apabila sudah mendidih, masukkan ikan, tomato, bendi dan tunggu sehingga mendidih sekali lagi
- sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels