Ayam Percik Terengganu
Bahan-bahan :
1 ekor ayam ( potong 4)
Kunyit serbuk
Garam
Bahan untuk blend :
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
5 tangkai cili kering
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
bahan lain :
2 keping asam gelugur
belacan
garam dan gula
1/2kg kepala santan
Cara-caranya :
- perapkan ayam dengan garam dan kunyit
- panggang pada api sederhana atau diatas bara
- jika punyai oven, panggang pada suhu 200c selama 1 jam
- bahan yang telah diblend, masukkan semua kedalam periuk dan masukkan kepala santan
- jangan lupa asam gelugur, belacan, garam dan gula
- didihkan sehingga pecah minyak dan pekat
- selalu kacau kuah, jangan sampai santan berketul
- bila sudah masak, tuangkan ke atas ayam yang sudah di panggang
- sedia dihidang
Ayam Percik Terengganu
Reviewed by Me and The 40's Age
on
July 21, 2013
Rating: 5
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment