Menu

Kari sayur-sayuran kelapa

 

Bahan-bahan

1       liter santan (Santan Cair)
11/2  Sudu besar pes cili 
10    ekor segar udang, dibuang kulit, dibasuh
3      Tauhu, goreng dan potong saiz kecil
30 g suhuun (Vermicelli Cina, MI Cellophane), direndam dalam air untuk melembutkan
150g kubis
4       keping Tempe  goreng dan potong saiz kecil
4-5   potong nangka 
10     kacang panjang , dipotong panjang 5 cm
1       terung, potong 5 cm panjang
1/1/2 inci ubi keladi,  dihiris ke dalam jalur  yang nipis
4       daun Bay  dihiris
2       Daun Limau Purut
 
Bahan-bahan untuk di blend:
 
10      Bawang merah, dikupas
2        Serai 
1/1/2 inci halia,
1/1/2 inci lengkuas, dikupas
8       Buah Keras, atau Almond atau kacang Macadamia
10     Cili Merah
1/1/2 inci Kunyit
1       Sudu besar ketumbar serbuk 
2       Sudu makan Belacan
4      Ulas bawang putih, dikupas
60 g Udang Kering
2-3 Cili padi 
1    cawan air
 
 Cara-caranya:

-Panaskan minyak masak di dalam periuk, tumis pes sehingga wangi.
-Mengurangkan kepanasan dan Tambah santan, mereneh perlahan-lahan untuk mengelakkan santan berketul.
-Tambah air jika tumisan itu terlalu pekat. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
-Tambah keladi, kacang panjang, termasuk terung, kacang, daun Bay dan  daun limau purut.
-Kacau dan terus mereneh selama 5 minit, atau sehingga sayur-sayuran berubah lembut.
-Tambah tauhu, udang, Tempeh, nangka, kubis dan mi su huun.
-Terus mereneh hidangan selama 10 minit sebelum dihidang.
 
 

No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels