Bahan-bahan
1 liter santan (Santan Cair)
11/2 Sudu besar pes cili
10 ekor segar udang, dibuang kulit, dibasuh
3 Tauhu, goreng dan potong saiz kecil
30 g suhuun (Vermicelli Cina, MI Cellophane), direndam dalam air untuk melembutkan
150g kubis
4 keping Tempe goreng dan potong saiz kecil
4-5 potong nangka
10 kacang panjang , dipotong panjang 5 cm
1 terung, potong 5 cm panjang
1/1/2 inci ubi keladi, dihiris ke dalam jalur yang nipis
4 daun Bay dihiris
2 Daun Limau Purut
Bahan-bahan untuk di blend:
10 Bawang merah, dikupas
2 Serai
1/1/2 inci halia,
1/1/2 inci lengkuas, dikupas
8 Buah Keras, atau Almond atau kacang Macadamia
10 Cili Merah
1/1/2 inci Kunyit
1 Sudu besar ketumbar serbuk
2 Sudu makan Belacan
4 Ulas bawang putih, dikupas
60 g Udang Kering
2-3 Cili padi
1 cawan air
Cara-caranya:
-Panaskan minyak masak di dalam periuk, tumis pes sehingga wangi.
-Mengurangkan kepanasan dan Tambah santan, mereneh perlahan-lahan untuk mengelakkan santan berketul.
-Tambah air jika tumisan itu terlalu pekat. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
-Tambah keladi, kacang panjang, termasuk terung, kacang, daun Bay dan daun limau purut.
-Kacau dan terus mereneh selama 5 minit, atau sehingga sayur-sayuran berubah lembut.
-Tambah tauhu, udang, Tempeh, nangka, kubis dan mi su huun.
-Terus mereneh hidangan selama 10 minit sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment