Menu

Kuzi Ayam


 Bahan-Bahan

bahan perap
1 ekor ayam - dipotong yg dicuci
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah kurma
1 inci halia - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
bahan lain
2 biji tomato - di dadu besar
1 cawan yogurt perasa asli
1/2 sudu besar gula melaka
1/2 cawan kismis
2 biji cili merah - dibelah dua
2 biji cili hijau - dibelah dua
1 biji bawang besar
1 cawan sos tomato
air secukupnya
garam secukup rasa
bahan kisar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
15 tangkai cili kering - dibuang biji dan direndam air panas
cara-cara:
- Perapkan ayam dengan bahan perap selama 1 jam.
- Bila ayam sudah diperap, didalam periuk masukkan minyak. Bila dah panas, masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato dan kacau sebati. Kemudian, masukkan ayam dan gaul sekata. Biarkan ayam kecut sedikit dan masukkan air dan kismis. Biarkan sehingga mendidih. Air jangan banyak sangat.
- Masukkan tomato, yogurt dan gula melaka. Gaul rata. Masukkan hirisan bawang besar, cili ke dalam periuk dan kacau rata. Kacau dan masak sehingga pekat. 
- Tambah garam secukup rasa dan masak sekejap. Bila dah ok, matikan api dan siap dihidang.
 

No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels