Bahan-bahan :
- 1 paket agar-agar
- 1 liter air (4 cawan)
- 1 ketul gula melaka (atau terengganu panggil nisan)
- 1/4 cwn gula pasir
- 250 ml santan pekat (saya guna RM 3 santan pekat)
- 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
- Secubit garam
- 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
Cara-cara:
- Masak Nisan yg diracik halus, gula pasir bersama 1 cwn air. Masukkan daun pandan yg di simpul. Masak hingga didih dan sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan. (Guna air yg dari 4 cwn tu ya)
- Dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dngn agar agar. saya lebih suka guna agar-agar kering dari serbuk kerana lebih sedap. Masak hingga mendidih dan hancur semua agar-agar.
- Masukkan air gula nisan tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
- Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
- Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan ..... adohai sedapnya!!!!
Sape sape yang tak kenal nisan terengganu, inilah bentuk dia. bukan macam gula melaka tau
No comments:
Post a Comment