I rasa macam nak makan gulai telur itik aje today... jom intai resipi
- BAHAN A (Untuk menumis)
-Sedikit minyak untuk menumis
-1 biji bawang besar (ditumbuk)
-5 ulas bawang putih (ditumbuk)
-Sedikit halia sebesar ibu jari(ditumbuk)
-3 batang serai (Ketuk-Ketuk bagi lebam)
-Lengkuas..sebesar 2 ibu jari (Ketuk Ketuk bagi lebam)
-15-20 biji Cili Padi (Mesin halus). Lagi sedap kalau guna cili padi kampong
-1 sudu teh Serbuk Kunyit
BAHAN B
-Santan Pekat dari 1 biji kelapa
-1/2 kiub Pati Ayam KNOR
-1 helai daun kunyit (Di hiris besar-besar)
-Sedikit garam
BAHAN C
-5 biji telur Itik
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sampai betul-betul layu. Pastikan bawang menjadi hampir garing..jika tidak masak lemak kurang menyengat/sedap.
3. Masukkan bahan B dan biarkan ia mendididih perlahan-lahan (Jangan biarkan santan mendidih terlalu lama kerana minyak dari santan akan terbit dan menjadikan makanan kurang menarik)
4. Masukkan telur Itik Sebiji-sebiji sampai habis.
5. Tutup periuk dengan tudung untuk memastikan telur masak dengan sempurna.
6. Siap untuk dihidangkan.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment