Menu

Bubur Bilis Sambal dan Telur

Bahan-bahan (3 hidangan dewasa):

#untuk bubur nasi
1 genggam beras cuci bersih-bersih
5 cawan air

#sambal
1 genggam bilis
10 ulas bawang kecil di blend
1 ulas bawang putih di ketuk
1 genggam sudu cili kering/rebus/blend
1 hirisan nipis halia
1 keping asam gelugur
1 sudu teh garam
3 sudu besar gula
10 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-cara:

- masukkan beras dan air ke dalam rice cooker dan masakkan sehingga menjadi lembut. Kalau nampak kurang air, tambah air sedikit.
- panaskan minyak. Goreng bilis terlebih dahulu bersama bawang putih yang diketuk.
- bila sudah garing, toskan bilis dan ketepikan. Bawang putih biarkan di dalam minyak tadi
- guna minyak yang sama, masukkan bawang blend, cili blend, halia, dan asam gelugur.
- tumis sampai naik minyak.
- jika kita guna minyak goreng bilis, sambal kita makin sedap
- masukkan garam dan gula.
- biarkan tumis lama sedikit untyk mendapatkan texture y baik (berkerinting)
-siap
-untuk telur goreng pula, saya lebih suka buat ala ala scramble egg.
- pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk dan kacau
-masukkan sedikit air, garam sebagai perasa
-dan goreng di atas api sederhana besar
-kacau sekali dua untuk mendapatkan texture yang cantik.

#sedia untuk di hidang

No comments:

Post a Comment

Flickr

Labels